15 Temmuz 2009 Çarşamba

KEFKEN











Kandıra’ya 20 km. uzaklıktaki Kefken, kıyı yerleşimleri içinde en gelişmiş olanıdır. Denizi, kumsalların ve çam ormanlarıyla Kerpe gibi vazgeçilemeyecek özelliklere sahiptir.
Kefken'e 1 km. mesafede Kovanağzı ve plajı bulunmaktadır. Pempe Kayalar mevkii ilginç jeolojik yapısı ile görenlerde hayranlık ve şaşkınlık ifadeleri yaratmaktadır. Suyun içindeyken yumuşak olan kayalar, çıkarıldıktan sonra sertleşmektedir. Bu özelliğinden dolayı Osmanlı döneminde insan gücüyle dikdörtgenler şeklinde kesilerek, deniz yoluyla İstanbul'a getirilerek Sultan Ahmet dahil bir çok caminin yapımında kullanılmıştır.
Ekonomik olrak yörenin en gelişmiş köyü Kefken'dir. İsmini merhum Nihat Erim'den alan Erim Tepesi ayrı bir güzelliğe sahiptir. Tenhalığı ile dikkat çeken Kapri Koyu sakin ve temiz koylardan birisidir.

Kocaeli Yazlık Termal Turizme açılacak


İzmit’in Gölcük yolu üzerinden 15 km. güneyde, Yeniköy sınırları içerisinde bulunan Yazlık Ilıcası, denize 3 km. mesafededirRoma dönemine ait yapı olup, Özel İdare imkanları ile MTA’ya sondaj çalışmaları yaptırılmış, 35Co şifalı su bulunmuş, yap-işlet-devret modeli ile ihale edilerek termal turizme açılacaktır. Ayrıca Bakanlığımızca ülkemizin jeotermal kaynak potansiyelinin termal turizm amaçlı değerlendirilmesi kapsamında Bakanlar Kurulunun 04.06.2007 tarih ve 12286 Kararına dayalı olarak Kocaeli Gölcük Yazlık Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir.

KARTEPE: Kocaeli' nde kış turizmi Uludağa Rakip




1602 metre yükseklikte çam, kayın, ıhlamur ağaçları ve rengarenk çiçeklerle çevrilmiş yollardan Kuzu Yaylasına gelindiğinde, panoramik manzara ve vahşi doğa çok etkileyici bir atmosfer yaratmaktadır.
Kayak merkezi ve turistik tesisler tamamlanmış olup yıl boyunca turist çekebilecek bir turizm merkezi haline gelmiştir.
Tesisin kapasitesi 248 oda, 57 apart, 648 yatak, 480 kişilik lokanta, 110 kişilik kadıkonağı lokantası, 150 kişilik kafeterya, 150 kişilik geyik alanı lokantasıdır. Ayrıca yüzme havuzu, diskotek, amerikan bar, toplantı salonu, telesyej ve teleski mevcuttur.

Meşhur Hereke Halısı

                 Osmanlı saraylarının halı ihtiyacı, Hereke Fabrikası kurulmadan önce Uşak, Gördes, İzmir ve Bursa'da saray tarafından verilen resim ve örneklere uygun olarak imal ettirilmekteydi. 1891 yılında Sultan II. Abdülhamid'in girişimleriyle, kumaş dokumanın yanı sıra halı üretimine başlayan Herek fabrikası seçkin ürünleriyle, küçük bir kasabanın ismi, dünyaca tanınan ve bilinen ilk Türk markası olmuştur. Bu dönemde fabrikada üretilen ...

Kandıra Bezi diğer adıyla Keten ( Kandira Cloth, Linen))


          Bir bahar günü Kandıra'ya yolunuz düşerse İzmit-Kandıra otoyolu etrafında masmavi keten tarlalarını görebilir özlenen mavilikleri daha Karadeniz sahillerine ulaşmadan seyredebilirsiniz. İsterseniz yol kenarında bir tarladan birkaç keten çiçeğini alıp gölgede kurutabilir mavi çiçekleri, narin yeşil yaprakları ile yıllarca evinizin bir köşesinde saklayabilirsiniz. Elbette ketenle yapılacaklar çiçeğini bir köşede kurutup saklamaktan ibaret değil. Yazın serin, kışın sıcak tutucu özelliği ve sağlamlığı için tercih edilen, deseni ve dokuma tekniği ile Kandıra'ya has karakteri olan “Kandıra Bezi”nin kaynağı da yine keten.
         “Kandıra bezi”nin öyküsü ...(and Enlish)

Kocaeli adını nereden aldı?


Oturanlar (Soldan sağa) 1- Sapanca Üyesi Müderris Mehmet Hilmi Efendi, 2- Adapazarı Üyesi Şakir Kâzım, 3- Adapazarı Üyesi Kerim Bey, 4- İzmit Üyesi Osman Nuri, 5- Kocaeli’nin İlk Valisi Vehbi (Demirel) Bey, 6- İzmit Üyesi Hüseyin Bedrettin, 7- Geyve Üyesi Hoca Bekir, 8- Kandıra Temsilcisi Edip Paşazade Ruhi (Saner) Bey, 9- Geyve Üyesi Hafız Fuat Efendi, 10- Karamürsel Üyesi Hafız Sebahattin Efendi

Ayaktakiler (soldan sağa) 1- Memur, 2- İzmit Belediye Başkanı Abidin (Aral) Bey, 3- Encümen Başkâtibi Demiroğlu Haydar.


fotoğrafta oturan on kişi, 1922 yılı sonbaharı tarihi bir karar alır. Tutanaklarda kaydına rastlanmayan* bu kararın öneri cümlesinin bir yerinde büyük bir olasılıkla şöyle bir ifade yer alır:

“A D I N A İ Z F E T E N " Rıfat SEZERALP


1922 yılının sonbaharı.
O günkü adıyla “İl Yönetim Kurulu”, bugünkü adıyla “İl Daimi Encümeni” toplantı halinde.

Yer: o zamanlar vilayet binası olan Hünkâr Kasrı. Tam ortada oturan ve daha sonra Demirel soyadını alacak olan zamanın mutasarrıfı Halil Vehbi Bey, biraz sonra oturumu açacak ve bir öneride bulunacak…

Yaşadığımız şehre bugüne kadar hangi isimler verilmiş ve yönetim açısından nasıl bir süreç geçirmiş? Bu sorunun cevabını aramak için, tekrar geri dönmek üzere, toplantı salonundan ayrılıp tarihin sayfalarını geriye çevirmekte yarar var.

Bizans İmparatorluğu zamanında içinde yaşadığımız yöreye Optimatom Thema, merkezine de Nikomedia deniyordu. Osmanlı fetihlerinden sonra, merkezi “İznikomid” olan Kocaili Sancağı, sırasıyla:

— 1391–1533 yılları arasında Anadolu Eyaleti’ne bağlanır.

— 1533–1844 yılları arasında Kapudan Paşa Eyaleti’ne bağlanır. 1840 yılında, sancağın merkezine İzmid denilmeye başlanır.

— 1844–1845 yılları arasında Bolu Eyaleti'ne bağlanır.

— 1846 yılında Kastamonu Eyaleti'ne bağlanır.

— 1856–1867 yılları arasıda Hüdavendigâr yani Bursa Eyaleti'ne bağlanır.

— 1867 yılında adı İzmid Müşirliği olur.
— 1887 yılında adı İzmid Sancağı Mutasarrıflığı olur.
—1888 yılında İstanbul Hükümeti’ne bağlandıktan sonra adı, İzmid Müstakil Mutasarrıflığı olur.
— Osmanlıcada “d” ve “r” harfleri birbirine çok benzediğinden özellikle yazışmalarda İzmir ile karıştırılmaması için “d” harfi “t” harfiyle değiştirilerek “İzmit” denilmeye başlanır. Yıl: 1906

Toplantı Salonu'na dönmenin zamanı geldi. Mutasarrıf Halil Vehbi Bey oturumu açtıktan sonra, İzmit’in Vilayet olmasını ve isminin de bu yöreyi fetheden Orhan Gazi’nin komutanlarından Akçakoca Bey’in “adına izafeten” vilayetin “Kocaili” olmasını önerir. Bu isimdeki “il” yurt anlamındadır. 11 Şubat 1922 günü il özel idare meclisi de bu öneri doğrultusunda karar verir ve alınan karar Ankara’ya bildirilir.

“Kocaeli” adı, 28 Ocak 1923 günü İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanır. Halil Vehbi Bey artık “vali”dir. Kocaeli’nin ilk valisidir.

Kocaeli iline bağlı olan Yalova, kaplıcaları nedeniyle turizm açısından gelişsin diye, 1930 yılında Atatürk’ün talimatıyla İstanbul’a bağlanır. 1954 yılında da Adapazarı, il olduktan sonra Sakarya adını alır ve Kocaeli’den ayrılır.

KOCAELİ


Dünyanın önemli yollarının kavşak noktası durumunda olan Kocaeli ve civarında tarih öncesi çağlardan, yaklaşık olarak M.Ö. 3000'den itibaren insanların yaşamakta olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar devamlı iskân edilmiş olan Kocaeli’ne ait ilk deliller M.Û. 12. yy.a kadar dayanmaktadır. Bu tarihlerde Frigler bölgeyi ellerinde tutmuş, ardından Yunanistan'ın Megara şehrinden kendilerine yeni bir yer aramak için yola çıkan göçmen bir grup, şimdiki Başiskele mevkiinde ASTAKOZ adını verdikleri şehri kurmuşlardır. Trakia kralı Lysimakhos'un ASTAKOZ'u tahrip etmesiyle bugünkü Kocaeli'nin de üzerinde bulunduğu yamaçlara NlKOMEDİA adında yeni bir şehir kurulur.
M.Ö. 262 yılında şehri inşa ettiren Büyük İskender’in Anadolu'yu fethetmekle görevli kralı Nikomedes, şehre eşinin ismini vermiştir. Giderek yükselen Bıtinya Krallığı'nın merkezi Nikomedia, büyük Helenistik şehir olur. MÖ. 91–94 yıllarında Romalılara bağışlanır. M.S. 284 yılında imparator Dıokletıonus, Nıkomedıa'yı yeniden başkent yapar. Onun zamanında Nikomedia; Roma, Antakya, İskenderiye'den sonra dünyanın dördüncü büyük şehridir. 11. yy.'ın son çeyreğinde Nikomedia, Selçuklular tarafından zaptedilir. I. Haçlı Seferinde geri alınan Nikomedia, bir süre Latinlerin işgalinde kaldıktan sonra tekrar Selçuklulara geçer.
Orhan Gazi zamanında, Adapazarı ve Hendek yörelerinin valisi Akçakoca, kenti alınca şehir Osmanlı Devletinin egemenliğine girer. Başlangıçta İznik’in yan komşusu anlamında İznikmid olan bu şehrin adı zamanla Kocaeli’ne dönüşmüştür. 1888 yılına kadar İstanbul'a bağlı kalan Kocaeli bu tarihten sonra ayrı bir kent olur. İstiklal harbi öncesi İngiliz ve Yunanlı kuvvetlerin işgalinde kalan şehir 28 Haziran 1921'de kurtarılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra da Kocaeli vilayetinin merkezi olmuştur. Cumhuriyet döneminde bölgeye yapılan sanayi yatırımları ile sanayi alt yapısı tamamen şekillenir, hem devlet hem de özel girişimler artar.
Bugün ileri düzeyde sanayi ve endüstri kenti olan Kocaeli; çevresi ile demiryolu ve en gelişmiş karayolu ağına sahiptir. Bunun yanı sıra Derince ve Kocaeli limanlarıyla da dünyanın dört bir yanına deniz yolu bağlantısını kurmuştur. Yüzölçümü açısından küçük bir il olan Kocaeli, gerek sanayi sektöründeki üretim, katma değer, gerekse bu sektörde çalışan insan sektöründeki üretim, gerekse bu sektörde çalışan insan açsından sadece Türkiye için değil, dünya için de ilginç bir örnektir. Doğal güzellikleri, plajları, yaylaları, kayak merkezi ve tarihi eserlerinin yanında Karadeniz ve Marmara Denizine olan kıyıları ile Kocaeli ili ticaret ve turizm açısından da ayrı bir önem taşımaktadır.

Skyfire Mobile Browser...

Skyfire normal browserlardan farklı olarak site içerisinde bulunan flash videoları telefonda rahatlıkla izlemeye yarayan bir browser. Windows mobile 5 ve 6 ve symbian telefonlarda genellikle Nokia E ve N serisinde kullanılabilmektedir Buradan yükleme yapabilirsiniz.