14 Ağustos 2012 Salı

Sivas'ta Saklı Cennet

       

Memleketim diye demiyorum gezilecek o kadar çok yeri var ki bu sadece bir tanesi. malesef yıllardan beri kıyıda kenarda, sadece gürün ve çevresindekilerin gittiği bir yerdi. ulaşım tek sıkıntısı. inşallah en kısa zamanda bu sorunda çözülür.
               Gürünün Yelken Köyü ve Karahisar Köyü sınırları içerisinde bulunan Gökpınar Gölü, ve Gökpınar Vadisi, Türkiyenin sayılır doğal güzelliklerinden birisidir.Bu göl günümüze kadar,kirletilmeden korunabilmiş,ender göllerden birisidir.
Bu gölden doğan, Gökpınar suyu milyonlarca yıl içerisinde,kendisi tarafından santim,santim aşındırarak oluşturmuş olduğu, yaklaşık 20 Km uzunluğunda olan Gökpınar Vadisi içerisinde kıvrılarak akar ve Karahisar Köyü sınırları içerisinden geçerek Suçatı Beldesinde, Gürün İlçesinden gelen Tohma Nehri ile birleşerek Darende İlçesi sınırları içerisinden de geçerek, Malatya da ki Karakaya Barajına dökülür.
              Gökpınar Çayı,Tohma nehri ile birleşmeden önce geçtiği yerlerde,insanlar tarafından içme suyu olarak kullanılır.Bu su billur gibi berrak ve zemzem suyu kadar tatlı ve soğuk bir sudur.Çay üzerinde kurulan alabalık çiftlikleri insanların geçim kaynağını oluşturmaktadır.Gökpınar Vadisinde yetişen meyve ve sebzelerin tadına doyum olmaz.Ancak günümüze kadar tanıtımı yapılamamış olan bu göl,karahisar köyü sınırları içerisinde oluşturmuş olduğu vadi ve vadinin kenarındaki dik kayalar ile bu kayaların üzerindeki mağaralar gerçekten görülmeye değer doğa harikası yerlerdir. Gökpınar Gölünde doğan Gökpınar Çayı, Malatya İlinde ki Karakaya Barajına ulaşana kadar 150 Km lik yol kat eder.Görülmeye değer harika bir yerdir.Ancak bu güne kadar keşfedilememiş ve tanıtımı yapılamamış bu yöreler,çevreci,doğa dostu ve doğa sporları ile ilgilenen güzel insanların ilgisini beklemektedir.
               GökpınarGölünün alanı 3000 metrekaredir. Doğal bir akvaryum görünümündedir. Suyu çok tatlı olup ve soğuktur. Gölün rengi mavi-gök renginden olduğu için bu adı almıştır. Biri büyük ve küçük olmak üzere iki tane göl mevcuttur. Gökpınar Gölü iç ve dış turizme hizmet vermektedir. Gökpınar Gölü ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Yolu ise çayboyu Mahallesinde Kayseri-Malatya yolundan ayrılmakta ve Tohma Suyu üzerine yappılan 1973’deki bir köprüyle Elbistan-Gürün yolu üzerinde olması sebebiyle önemini bir kat daha artıran bu göle giden yol 1987 yılında asfaltlanmıştır.
             Gökpınar Gölünün suyunun çok soğuk ve berrak olması sebebiyle çok iyi ve tatlı alabalık yetişmektedir. Ve devlet tarafından da yapılan suni alabalık üretim tesisleri kurulmuştur.
Gökpınar Gölünün suyu güneş ışıklarını günün çeşitli saatlerinde çok güzel bir şekilde yansıtmakta olduğu için tabii özelliğini ve güzelliğini daha da artırmaktadır. Gökpınar Gölü Sivas iline146 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Gökpınar Gölünün içindeki kaynakta su kabarcıkları gözle görülecek şekilde bellidir. Gölün suyunun debisi 6.3 olduğu tahmin edilmiştir.



 Gökpınar Gölünün Suyu Tohma Suyuyla Suçatı Kasabasının hemen başlangıcında birleşmektedir. Tohma Suyu ile Gökpınar Suyu arasındaki yükseklik veya seviye farkı 160 metredir. Bu durumda Gökpınar Suyunun değerlendirilmesiyle bilhassa da çayboyu Mahallesi başta olmak üzere Gürün arazisinin büyük bir bölümü sulanabilir hale getirilebilir. Ayrıca alabalık üretiminin daha da teşvik edilmesiyle bu üretim daha da artacaktır. Ayrıca iç ve dış turizmin artması için gerekli ilanatın ve reklamların yapılması da çok önemlidir. Burada bulunan motel daha da hizmet verilecek bir hale getirilebilir. Gürün ilçesi çayboyu Mahallesi Gökpınar mezrası içerisinde ilçe merkezine 10 km. uzaklıkta bulunan ve rakım olarak deniz seviyesinde 1350-1400 metre yükseklikte bulunan ve turizm açısından da önemli bir mevkiiye sahip olan gölün suyunun mavi (GÖK) renginden olması sebebiyle bu ad verilmiştir. Biri küçük ve diğeri büyük olmak üzere iki tane göl mevcuttur. Gölün etrafı 3000 metrekaredir. Alabalığı meşhurdur. Halen burada Alabalık üretim merkezi bulunmaktadır. Gökpınar’ın kuzeybatı yönleri kalkerli, güneyi ise granit kaya tabakası ile kaplıdır.


 Gökpınar Gölünün bazı yerlerinin derinliği 30 metreyi bulmaktadır. 1971 yılında karayolları tarafından yapılan köprü ve 1987 yılında da 10 km.’lik tüm bölümünün de asfaltlanmasıyla buraya ulaşım daha da iyi hale getirilmiş bulunmaktadır. Elbistan-Gürün yolu üzerinde bulunması da Gökpınar Gölüne ayrı bir önem kazandırmaktadır. Gökpınar Gölünün suyu çok soğuk ve berraktır. Kireç oranı ise çok düşüktür. Gökpınar Gölü tabii bir akvaryum gibidir. Güneşin bütün ışıklarını yansıtmasıyla da ayrı bir özellik ve güzelliğe sahiptir. Etrafında ise kayısı ağaçları ve diğer ağaçlarla kaplı bulunmaktadır. Gölün kıyısında bir motel bulunmaktadır. Mesire yeri olarak bulunmaz bir güzelliktedir. Gökpınar Gölünde küçük bir kayık bulunmaktadır. Gökpınar Gölünün öneminin artması Güründe kaymakamlık yapmış olan Galip Demirelin ilgili çalışmalarıyla başlamıştır. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Kürsüsü Direktörü Prof. Zihni Erinci’nin ilgi ve alakasıyla Sivas Özel İdare Müdürlüğü İşbirliğiyle Gökpınarda Alabalık üretimine geçildi. Gökpınar Suyu ile Tohma Suyuna karıştığı mevkiinin arasında 160 metre seviye farkı vardır ki bu su kullanılmıştır








               
                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder